top of page

Katrien Voorspoels

Coaching & meer

"If you've never lost your mind,

you've never followed your heart."

Unknown

  • Foto van schrijver*Katrien*

Over goede voornemens enzo.

In onze cultuur van doen en oplossen zitten we vaak in de actie. Vooral in lastige momenten of een periode met grote uitdagingen gaan we het probleem aanpakken, oplossen. Er zit wat in, niet bij de pakken blijven zitten enzo. Het leverde ons al heel wat op.

Maar, en dat merkte je vast ook al, met de tanden op elkaar los je niet elk probleem op. Soms blijkt dat zelfs averechts te werken.


Kijk naar wat er de afgelopen tijd allemaal in onze samenleving gebeurt...


In lastige momenten, wanneer je voor moeilijke beslissingen staat of een schijnbaar onmogelijke opdracht gaat je hoofd je niet helpen. Piekeren, slapeloze nachten en een gespannen lijf is dan alles wat jou dat oplevert.


Diep ademhalen, heel bewust diep ademhalen brengt je naar dit moment. Een yoga oefening of Thai Chi, een wandeling of gewoon heel traag van je water drinken … het helpt je om te gaan voelen hoe het met je gesteld is. Met de focus even bij je ademhaling kan je gaan luisteren naar jezelf. Echt luisteren. Je laat je gedachten en ideëen even voor wat ze zijn en je luistert naar die andere stem die je vertelt wat je wil of wat voor jou belangrijk is. Die stem spreekt via je hart.

De actie vertragen. Voor even loslaten waar je mee bezig bent.Het is in dat moment, in die ontspanning dat je de extase kan voelen. De extase van in leven te zijn, van het leven als werkwoord. Ook als het moeilijk is. Want ook dat is leven.

Al die kracht die we - in de actie-modus - inzetten om ons probleem op te lossen, het obstakel uit de weg te helpen, vraagt veel energie. Die doe-modus houdt ons bovendien weg van (broodnodige) recuperatietijd. Niet rusten voor het opgelost is!


It's a whole attitude of living in terms of letting go to the flow of life instead of over-thinking, second-guessing, fighting or controlling. It’s knowing when to go out and assert yourself and make your goals happen, and knowing when to let go. Judith Orloff

Ontspannen, naar binnen gaan, even laten … is de andere helft van de actie die je zal helpen je obstakel te overwinnen of je doel te bereiken. Oplaadtijd, ontspannende activiteiten, rusten, … zijn de dingen die jouw natuurlijk flow verzorgen. Dit zorgen-voor is jouw basis voor actie die je effectief wat kan opleveren.


En ja, soms moet dat wat groter en ingrijpender. Soms moet je dingen echt helemaal los laten en niet voor eventjes. Soms vraagt iets zoveel meer afstand dan even halt houden, stil zitten.

De stekker er uit.

Uit jouw actiemodus, bedoel ik dan.

Het kan soms gewoon helemaal vastlopen, je ziet geen uitweg meer of er gebeuren dingen die jouw doel echt in de weg gaan staan. Of je vragen om helemaal opnieuw te beginnen. En dan met de tanden op elkaar … je zou je tanden er op stuk gaan bijten. Niks van dat brengt je een oplossing. Het brengt je niet dichter bij je doel.


There is a lot of selfpower in the practise of surrender. Adriene Mishler

Overgave is niet falen, opgeven of een teken van zwakte. Ook al is het je overgeven aan het allemaal even laten zijn.

Overgave is jezelf volledig geven aan iets, afgestemd, gedragen door intuïtie. Het betekent kiezen voor wat werkt voor jou en laten liggen wat niet goed voelt. Eigenlijk gaat het om luisteren naar je innerlijke stem die je aangeeft welke richting jouw flow je leven geeft en beslissingen nemen die daarin passen. Overgave betekent dan ook jouw (voorgaande) ideëen over dingen los te laten.

Je kan niet in de overgave gaan met je hoofd of je ego; overgave komt vanuit het hart.Net daarom is dagelijks oefenen zo krachtig. Dagelijks oefenen met dit alles. Meditatie- of mindfulness oefeningen helpen je om in de overgave te gaan; het leven te leren nemen zoals het komt. En dan te nemen wat er komt.

Je wordt stil en luistert naar wat er zich in jezelf wil laten horen.


En dan ga je in actie, geïnspireerde actie. Niet vanuit een wil te controleren wat er wanneer en hoe moet gebeuren. Je laat los en geeft je over. Want we hebben nu eenmaal niet alle informatie, niet alles ligt in onze controle. Je geeft je over aan hoe het zich ontvouwt. En ondertussen werk je hard, doe je je best en ben je gedisciplineerd, ook in zelfzorg.


Wat betekent overgave in 2022 voor jou?


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page